Кадър Нова ТвЕпидемиолог обяви, че четвъртата вълна вече е в България. Необходимостта

...
Кадър Нова ТвЕпидемиолог обяви, че четвъртата вълна вече е в България. Необходимостта
Коментари Харесай

Експерт: Четвъртата вълна дойде

Кадър Нова Тв

Епидемиолог разгласи, че четвъртата вълна вече е в България. 

Необходимостта здравните служащи да бъдат имунизирани има професионален детайл. Те работят с заболели хора и, в случай че не са предпазени, са риск за пациентите си. 

Това съобщи епидемиологът Петър Марков за предложението на доцент Ангел Кунчев за задължителна имунизацияна медицинските служащи у нас. Не съм последовател на наложителната имунизация, акцентира експертът. 

„ По-скоро би трябвало да се работи с увещание. Хората би трябвало сами да вземат решение. Ако в този момент се вкарат ограничения, които лимитират достъпа на хора до публични места – това е сходно на затваряне. Дебатът е малко извърнат наобратно. Става дума за разхлабване на рестриктивните мерки за хора, които са имунизирани и не съставляват риск за близките ”, прибавя експертът. 

„ Всичко, което вършим в живота си, носи риск. Съществува огромен риск за публичното здраве. У нас за последната година починаха към 20 хиляди души от нещо, което е изцяло предотвратимо ”, сподели още Марков.

Според него началото на новата вълна към този момент е реалност, само че в начален стадий. 

„ Имаме стабилно повишаване на случаите. Значителното повишаване ще пристигна преди есента ”, счита епидемиологът.

„ Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен метод, с цел да се предпазим от болестта ", прибавя той. Ако желаеме да ограничаваме инфекцията единствено по границата, това няма да има резултат. Делта разновидността към този момент е у нас, по тази причина би трябвало да има и други ограничения ", твърди Марков. 

Децата са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се имунизират те ще предават инфекцията в доста по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави имунизацията при децата целесъобразна ”, изясни специалистът. Децата също боледуват, те не са предпазени 100%, добави той. 

Всички ваксини са високо ефикасни и против Делта разновидността, само че в този момент една доза не дава висока степен на отбрана. Хора с една доза в този момент не са добре предпазени, акцентира Марков. 

Ако се имунизирам през днешния ден, ще бъда предпазен след 6 седмици, посочи той. И добави, че засега се разисква трета доза не за всеки, а за хора с тежки болести, написа. 

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР